Serbest ve Bağlı Klor Nedir

SERBEST KLOR NEDİR ?

KLOR’ un suya karıştığındaki davranışını daha iyi anlayabilmek için, zararlı mikroorganizma içermeyen, ters ozmos arıtma cihazından çıkan ve içilebilir kalitedeki suya klor dozajlanıp klorun sudaki pozisyonu ölçüldüğünde, SERBEST KLOR olarak görülür.

İçilebilir standartlardaki temiz suyun içerisinde SERBEST KLOR olarak ölçülen klora, zararlı mikroorganizmaları dezenfekte etmek için suyun içerisinde hazır halde bekleyen Klor da denilebilir.

BAĞLI KLOR NEDİR ?

SERBEST KLOR bulunan temiz suya zararlı mikroorganizma ( idrar veya organik maddeler karıştığında ) SERBEST KLOR dezenfeksiyon görevini yaparak yan ürün üretir ve kimyasal yapısı değişerek BAĞLI KLOR   (KLORAMİN) konumuna geçer.

SERBEST KLOR ’un BAĞLI KLOR (KLORAMİN) fazına geçiş süresi bir anda gerçekleşmez, ( Zararlı mikroorganizmanız klora karşı direnç göstermesine bağlı olarak ) belirli bir zamana ihtiyaçı vardır.

Bu zamanı, suya karışan zararlı mikroorganizmanın sayısı, idrar veya organik madde miktarı belirler.

Özetle KLOR’ un suya karıştığındaki davranışı incelendiğinde, önce SERBEST KLOR konumuna geçmesi, dezenfeksiyon görevini tamamladığında ise BAĞLI KLOR (KLORAMİN) fazına geçmesiyle sonuçlanır.

BAĞLI KLOR (KLORAMİN) hakkında yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda BAĞLI KLOR’un pek çok iç ve dış hastalığa sebep olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış gerecekler arasındadır.

Bu yüzden sadece suya KLOR verilmesi, suyun sağlığa zararsız ve güvenle bir şekilde kullanılabilir olduğu anlamına gelmez.

Klorlanmış suyun sağlığa zararsız ve güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için suda bulunan BAĞLI KLOR (KLORAMİN) un filtre edilerek sudan uzaklaştırılması gerekmektedir.

Klorlanmış suyun depolandığı ve tesis içerisindeki mekanik tesisat yüzeylerinde oluşmuş yosun ve biyofilm tabakası suyun güvenle kullanılmasına engel olan en önemli faktördür.

Suyun dezenfeksiyonunda sadece klor kullanılıyorsa, su depoları ve mekanik tesisatın suyla temas eden yüzeylerinde kesinlikle yosun ve biyofilm tabakası oluşur.

Bu ve benzer birçok sebepten dolayı suyun dezenfeksiyonu için kullanılacak kimyasalın sadece dezenfeksiyon özelliği olması yeterli değildir.

Su dezenfeksiyonunda kullanılacak dezenfektanın;

  • Sucul zararlı mikroorganizmalar ve organik maddeler üzerinde % 100 kesin etkiye sahip olması,
  • % 100 olan etkinliği akredite kuruluşlar tarafından onaylanmış olması,
  • Su depoları ve mekanik tesisatın suyla temas eden yüzeylerinde yosun ve biyofilm tabakası oluşumuna müsaade etmemesi,
  • Uçucu olmaması depo etkisinin olması,
  • Suyun tadını ve rengini değiştirmemesi,
  • Yasal limitler çerçevesinde kullanıldığında, çevreye ve insan sağlığına zarsız olması,
  • Temin edilmesi, uygulanması ekonomik ve kolay olması gibi pek çok özelliğe sahip olması gerekmektedir.

Aksi takdirde arıtma tesisinde dezenfekte edilen su, deposu ve mekanik tesisat yüzeylerinde oluşmuş yosun ve biyofilm tabasından dolayı, mikrobiyolojik kirliliğe uğrayarak sağlığa zararlı hale gelir.

Comments are closed.